You are currently viewing Szélvédőn található jelölések

Szélvédőn található jelölések

 – Szinte mindenki látta már, vagy tudja, hogy a szélvédőkön vannak jelölések. Leginkább a gyártót szokták rajta megfigyelni de van még pár jelölés ott a környékén, de igen kevesen tudják azt, hogy mit is jelentenek. Sok esetben nincsen jelentősége, de néha bizony jól jön, ha tudjuk mit akarnak velünk közölni. Néhány példa amire érdemes odafigyelni mondjuk autóvásárlás elött. Vessünk egy pillantást a szélvédő alsó sarkaira és olvassuk le róla a következő adatokat, majd gondolkodjunk logikusan:

 – A márka jelzést mindenki hamar fel fogja ismerni, hiszen az a leginkább feltűnő és a nem túl sok szélvédő gyártó cég közül párat biztosan mindenki ismer. Ilyen lehet pl a Saint-Gobain és a Pilkington. Azonban ha az autó logója nincsen feltüntetve a szélvédőn, akkor egészen biztosak lehetünk benne, hogy az egy cserélt szélvédő. (Ha cserélt szélvédő van a kocsiban akkor mindig érdemes megvizsgálni az üveg körül a kasznit, hogy nem rozsdásodik-e esetleg egy apró karcolástól amit véletlenül a csere közben okozott a szakember).  A következő jelölés a római számmal jelzett üveg besorolási típus: Csaknem minden autóban „ II „ besorolású szélvédő található. Ez a kettes azt jelenti, hogy Több rétegű szélvédő. Az „ I „ –es az Erősített, edzett üveg. A „ III ” – as jelöli ha speciális kezelésű rétegelt üvegről van szó. A „ IV „-es a műanyag szélvédőre vonatkozó jelölés. Ezeken kívül van még egy ami „ II/P ” jelölés. Ez azt jelenti, hogy több rétegű üveg, műanyag bevonattal.
A bekarikázott E-betű, mögötte egy számmal azt jelöli, hogy melyik országban hitelesítették. Például az E2- Francia ország; E17-Finnország; E6-Belgium. Ezeken kívül vannak még pontok elhelyezve a térségben, de ezeknek nincsen egységes „kódrendszere”. Azt viszont lehet tudni, hogy ezzel a gyártási időt jelzik. Ki így, ki úgy. Végül találunk rajta néhány engedélyezési számot amely jelzi, hogy mely országok/régiók fogadták el az autóüveg gyártási folyamatát, minőségét. Ami még egy műszaki vizsgán fontos lehet, az a „ 43R” jelölés! Ez jelzi, hogy a fényáteresztő képessége a szélvédőnek 70% feletti. A „V” jelzi azt ha 70% alatti. Ez azért fontos mert csak a 70% feletti fényáteresztő képességgel rendelkező szélvédőket fogadják el.